1/2 RUG
Scheikunde
€ 303 gemiddelde kamerhuur
71 eerstejaars
32% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
  • In Groningen kun je Scheikunde én Scheikundige technologie studeren. Je hoeft niet direct te kiezen; dat komt pas aan het einde van het eerste jaar.
  • In het eerste jaar oriënteer je je op de drie specialisaties van Chemistry en Chemical Engineering.
  • Het scheikundig en materiaalkundig onderzoek aan de RUG behoort tot de top van de wereld. Zo staat het materiaalkundig onderzoek in de wereldtop 10 van de Times Higher Education ranking.
2/2 UU
Scheikunde
€ 336 gemiddelde kamerhuur
96 eerstejaars
41% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Studenten aan het woord

Jacob-Jan Haaksma
Rijksuniversiteit Groningen
Scheikunde gaat over alles om je heen. Daarom past het bij mij, omdat ik altijd al wilde weten waarom iets zo was als het was. Als je blijft vragen, kom je op het steeds kleinere uit.

Ik houd van oplossingen zoeken voor complexe puzzels, en dat is precies wat je doet bij deze opleiding. Ook vind ik het erg leuk dat je wat je in theorie leert zelf in de praktijk kunt checken, in het laboratorium...
Daarna wil ik mijn bachelor afmaken en ook zeker een master volgen. En uiteindelijk zou ik graag een PhD doen, want onderzoek vind ik toch wel het leukste wat er is.


lees verder ...
Rijksuniversiteit Groningen
Mariëtte van Eck
Universiteit Utrecht
"Ik heb de bachelor Scheikunde gedaan, omdat ik dat vak erg leuk vond op de middelbare school. Ik had ook wel iets met biologie en natuurkunde, maar het was niet zo dat ik een van die twee als optie zag om te gaan studeren.

In scheikunde komen deze vakken wel terug, dus dat is ook leuk...
Zo wordt duidelijk dat de studie Scheikunde veel breder is dan het vakje Scheikunde van de middelbare school. Op de universiteit wordt duidelijk hoe verweven de bètawetenschappen eigenlijk zijn en ga je dieper in op hoe het nou allemaal echt zit en werkt. Verder was ik op zoek naar een uitdagende studie waar meer bij komt kijken dan alleen 'boekenkennis' en bij scheikunde ben je vanaf dag één al praktisch bezig met de stof waarover je in de colleges uitleg krijgt. Vooral in het eerste jaar heb je veel praktijkvakken, waardoor je gemiddeld twee dagen in de week op het lab staat en je drie dagen hoor- en werkcolleges hebt. Vanaf het tweede jaar wordt het minder praktijk, afhankelijk ook van welke vakken je kiest. De tijd die je dan op het lab doorbrengt, is dan niet meer een vast aantal dagen per week, maar vaak een reeks dagen gedurende of aan het eind van een vak. Wat mijn verwachtingen overtrof was de hoeveelheid begeleiding die je krijgt, zeker in het eerste jaar. Ik had eigenlijk verwacht dat de grote universiteit een beetje zwemmen of verzuipen zou zijn, maar in ons eerste jaar kregen we een tutor toegewezen die samen met de studieadviseur oplette of het goed met je ging en of je resultaten een beetje goed waren. Ook was het contact met docenten erg direct en persoonlijk, dit heb ik ook als prettig ervaren. Of de scheikundestudent neer te zetten is als een bepaald type, betwijfel ik. Ik zit in de collegebanken met mensen bij wie het zo komt aanwaaien, maar er zitten ook mensen op de studie die echt veel tijd erin moeten stoppen. Er zitten mensen met t-shirts van rockbands die in hun vrije tijd festivals bezoeken, maar ook hockeymeisjes. Het belangrijkste is dat je interesse voor (een vakgebied binnen) de scheikunde hebt, want daar moet je denk ik gemotiveerd door blijven. Ik zou iedereen die twijfelt of het misschien iets voor hem/haar is, willen aanraden om eens naar een voorlichtingsactiviteit te komen. Ook als scheikunde niet je lievelingsvak was op de middelbare school, maar je wel “iets” met exacte vakken hebt, of als je bijvoorbeeld geïnteresseerd bent in hoe het nou allemaal werkt met de cellen in ons lichaam. Zoals ik al eerder aangaf, scheikunde is veel veelzijdiger dan je denkt!"


lees verder ...
Stella van Dijk
Universiteit Utrecht
"Ik heb voor scheikunde gekozen omdat ik het vak op de middelbare school erg interessant vond. Ik merkte dat ik graag tot in detail wilde weten hoe bijvoorbeeld chemische reacties werkten en waarom. Daarnaast sprak het me erg aan dat de theorie werd afgewisseld met praktijk. In het algemeen zijn de verwachtingen die ik had zeker uitgekomen.

Het is toch ineens heel anders op de universiteit. Ik moest wel echt even wennen aan de vrijheid die je opeens kreeg, maar dat vond ik alleen maar positief. De overgang is goed te doen...
Aan het begin van het jaar moest ik even wakker worden geschud, omdat ik toch wel meer moest doen dan op het VWO. Het verschil tussen de middelbare school en de universiteit zit hem onder andere in de verschil in structuur denk ik. Je volgt ineens hoorcolleges en werkcolleges met groepen, wat toch erg anders is dan een lesuur op de middelbare school. Het is ook meer op jezelf gericht. Je moet zelf initiatief nemen, zelf je tijd indelen etc. Ook is de sfeer op een universiteit erg anders dan op het VWO. Ik heb tot nu toe een positief beeld van scheikunde. Je zit veel uren per week op de universiteit, maar omdat het er eigenlijk altijd wel gezellig is, is dat niet erg. Het is geen lichte studie door de vele uren en de soms pittige stof, maar het is wel een erg leuke studie. Ik vond de vakken organische- en anorganische chemie erg boeiend. Op het practicum heb ik me ook goed vermaakt, doordat je bijvoorbeeld je eigen stof kon synthetiseren. Ik kijk uit naar mijn tweede jaar. Ik hoop dat het even leuk wordt als mijn eerste jaar."


lees verder ...