Biologie

Rijksuniversiteit Groningen

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Belangrijk: deze opleiding heeft een gelimiteerd aantal plaatsen (numerus fixus) vanaf 1 September 2022. Als gevolg hiervan is de deadline voor inschrijving verschoven naar 15 januari 2022.

open_in_newwebsite

locatieGroningen
diplomaBSc
typeregulier, 180 EC
start1 september
taalvolledig Engels
opleidingsduur3 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code56860
numerus fixus250plaatsen
honoursnee

Meer informatie over numerus fixus: https://www.rug.nl/fse/numerusfixus/

Wat zijn de effecten van klimaatveranderingen op het zeeleven? Hoe ontstaat en bestrijd je een ziekte als kanker? Wat gebeurt er in je hersenen als je slaapt?

Biologie is een vak dat zich bezighoudt met de vraag hoe planten, dieren en mensen in elkaar zitten en functioneren. Verschil met het vak op school is dat deze studie exacter is: je krijgt meer wiskunde, natuurkunde en scheikunde. Wetenschappers kijken meer en meer over hun grenzen heen. Als bioloog werk je steeds vaker samen met andere wetenschappen. Dat levert interessante kennis op.

Biologie kun je op veel plekken studeren. Het grote voordeel van Groningen is dat je bij ons precies de richting op kunt die jij wilt. Je begint met een breed eerste semester met vakken die vrijwel de hele biologie bestrijken. Daarna kies je een richting die je interessant vindt, specialiserend in bijvoorbeeld Ecologie of Biomedische Levenswetenschappen.

In het tweede jaar kies je definitief je major. Je hebt de keuze uit de volgende vijf majors:

  1. Ecology & Evolution
  2. Molecular Life Sciences
  3. Behaviour and Neurosciences
  4. Biomedical Sciences
  5. Integrative Biology

Wanneer je jouw major hebt gekozen, volg je ook de vakken die bij deze major horen.

Waarom aan de RUG?

  • Binnen de opleiding heb je de keuze uit een breed palet aan afstudeerrichtingen. In het eerste half jaar van de studie werk je aan een brede basis om daarna een gefundeerde keuze voor een van deze richtingen te maken.
  • In Groningen bieden we de selectieve master Marine Biology aan, waar de major Ecology & Evolution je goed op voorbereid
  • De opleiding werkt nauw samen met het Universitair Medisch Centrum Groningen. Als je biomedische vakken kiest, ga je veel tijd in het UMCG doorbrengen voor o.a. practica.
  • Onze faculteit kent twee Nobelprijswinnaars: de Nobelprijs voor Scheikunde voor Ben Feringa in 2016 en de Nobelprijs voor Natuurkunde voor Frits Zernike.


Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouw
Het eerste, brede semester is voor iedereen gelijk, zodat je je kunt oriënteren op de verschillende gebieden binnen de biologie. Daarna kies je een major. In de eerste anderhalf jaar volg je veel verplichte vakken. Vervolgens is er veel ruimte om zelf vakken te kiezen en je eigen route uit te stippelen.
In het derde jaar begin je met een minor van een semester om je kennis verder te verbreden of te verdiepen. Je sluit je bachelor af met een bachelorproject binnen de major van jouw keuze. Verreweg de meeste van je docenten zijn betrokken bij onderzoek. Je maakt daardoor kennis met de vele actuele ontwikkelingen in de levenswetenschappen.

Elk jaar bestaat uit 60 ECTS (studiepunten), de meeste vakken zijn goed voor 5 ECTS.

periode
12
Basic Cell and Molecular Biology
5 EC
Biostatistics 1
5 EC
First year symposium
2 EC
Genetics, Ecology and Evolution
5 EC
Lab course
3 EC
Microbiology
5 EC
Physiology
5 EC
Behavioural Neurosciences
5 EC
Biochemistry and Cell Biology in Ecology and Evolution
5 EC
Cell Biology and Immunology
5 EC
Ecophysiology of Plants and Animals
5 EC
Evolutionary Ecology
5 EC
Metabolism
5 EC
Molecules of Life
5 EC
Research Skills in Ecology and Evolution
10 EC
Research Skills in Life Sciences
10 EC

majors

major Integrative Biology

Deze major is perfect voor studenten die op zoek zijn naar een multi- en interdisciplinaire perspectieven in de biologie.

Als student ga je met deze perspectieven aan de slag om de complexiteit van biologie te ontrafelen. De major heeft veel keuzevrijheid, waardoor je een pakket kunt ontwikkelen dat volledig voldoet aan jouw interesses.

major Ecologie & evolutie

Deze major richt zich op studenten die geïnteresseerd zijn in organismen in hun natuurlijke leefomgeving.

Je leert hoe soorten interactie hebben met hun omgeving en hun ecologische partners, en hoe dit netwerk biodiversiteit, veerkracht en ecosystemen ondersteunt.

major Gedrag en neurowetenschappen

Deze major is geschikt voor studenten met belangstelling voor de werking van de hersenen en/of het gedrag van mens en dier.

Het studieprogramma geeft inzicht in de invloed van allerlei factoren op (het ontstaan) van gedrag, zoals opgroeicondities, de omgeving

major Moleculaire levenswetenschappen

Deze major is bedoeld voor studenten met belangstelling voor moleculaire processen die aan de basis liggen van alle vormen van leven

Aan de ene kant leer je over het functioneren van prokaryote en eukaryote cellen in hun omgeving. Aan de andere kant ben je bezig met de tools die je nodig hebt om deze processen te onderzoeken, zoals computationele tools om steeds grotere en complexere datasets te analyseren die in modern biologisch onderzoek zijn gegenereerd.

major Biomedische wetenschappen

De mens als biologisch wezen staat in deze major centraal.

Doel van de medische biologie is te leren begrijpen wat de biologische basis is van het ontstaan van ziekte bij de mens, hoe het ziekteproces zich ontwikkelt tot waarneembare klachten en hoe je vervolgens in samenwerking met andere wetenschappers werkt aan betere diagnostische en therapeutische mogelijkheden.

Onderwijs

taal van onderwijs100% en
onderwijsopzet50% zelfstudie
25% theorie
25% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
studeren in het buitenland
Er zijn mogelijkheden om in het buitenland te studeren in de minor (30 ECTS) in het eerste semester van het derde jaar van de bachelor.
bindend studieadvies
  • minimaal 45 EC in de eerste 12 maanden


Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Je krijgt een positief studieadvies als je minimaal 45 ECTS hebt gehaald (op een totaal van 60 ECTS; de meeste vakken zijn 5 ECTS). Bij een negatief studieadvies (minder dan 45 ECTS) mag je helaas niet doorgaan met de opleiding.
Om ervoor te zorgen dat je precies weet waar je staat, krijg je al in december een voorlopig studieadvies. Heb je vragen over het bindend studieadvies of over je studievoortgang, neem dan zo snel mogelijk contact op met je studieadviseur.

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2022

aanmelding deadline : 15 januari 2022
wettelijk tarief : € 2209 (€1105 in het eerste jaar)
instellingstarief : € 11717
niet-EU/EER studenten : € 15080

1 september 2023

aanmelding deadline : 15 januari 2023
collegegeld nog niet bekend

toelaatbare profielen
VWO N&Taangevuld met Biology
VWO N&Gaangevuld met Physics
toelatingseisen

taaltoets
Een voldoende voor je vwo-Engels is aan te bevelen omdat de opleiding Engelstalig is. Indien je tijdens je vooropleiding geen Engelse taalvaardigheid op VWO-niveau hebt gehad, dien je hiervoor een toets af te leggen. Kijk voor de mogelijkheden hier: https://www.rug.nl/fse/programme/admissions/bsc/language

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
303kamerhuur in Groningenrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1171totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

521 studenten volgen deze opleiding
53% daarvan is vrouw
141 eerstejaars gestart in 2017
56% daarvan is vrouw
29331 studenten aan de Rijksuniversiteit Groningen
51% daarvan is vrouw
bron: StudieData

studievereniging

GLV Idun
GLV Idun (Groninger levenswetenschappenvereniging Idun) is de studie vereniging voor bachelor en master studenten in de levenswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen.
De vereniging heeft 20 commissies en organiseert meer dan 175 activiteiten. De vereniging heeft meerdere doelen voor haar leden; ondersteuning in onderwijs; organiseren van sociale evenementen; inzicht geven in toekomstige carrière paden en nog veel meer! 
De leden van een studievereniging kenmerken zich door hun studieprogramma, in tegenstelling tot een studentenvereniging waarvan het studieprogramma van de leden niet relevant is. Lid worden van een studievereniging geeft een extra dimensie aan je studentenleven in Groningen!

Op kamers in Groningen

55216studenten studerend
31914studenten woonachtig   
€ 303gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
21 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

aan het woord: studenten en docenten

Sami Balahsioui
An opportunity to develop myself

As a student in Groningen, there are lots of opportunities to become active in your student life by joining one of the many committees that exist for all types of associations or within the University. I became active within GLV Idun, the study association for Biology, Biomedical Engineering and Life Science and Technology.

Over the years, I have been a member of several committees, where I organized fun activities for the association and learnt a lot about teamwork and planning. I am currently the chair of the association’s board...
I am able to work closely with my fellow board members and learn more about leadership, teamwork and communicative skills.I can definitely recommend students doing something beside their studies. During your student life, you will have enough freedom to do whatever you want. It is not only a great way of meeting new people; you are also able to learn one or two things that can be quite useful in your future career. Whether you become active at a study association, student association or a student sports association, it will be a great experience.After wrapping up my board year, I would like to start my Master’s degree programme in Biomedical Sciences in Groningen. Being able to conduct research and finding different answers for how the human body reacts attracted me to Biomedical Sciences as a major. The fact that the programme collaborates closely with the University Medical Center Groningen, where ground-breaking research is being performed, makes me very excited and it is something I wish to be involved in. I am looking forward to further developing my scientific skills and working in a medical-oriented environment.


lees verder ...
Ella Rees-Baylis
Jorn Claassen
Jorn Claassen, student Biology

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/7 RUG
Biologie
€ 303 gemiddelde kamerhuur
141 eerstejaars
56% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
2/7 Universiteit Leiden
Biologie
€ 350 gemiddelde kamerhuur
101 eerstejaars
50% vrouw
? uur contacttijd/week
50% Nederlandstalig
50% Engelstalig
3/7 UU
Molecular Life Sciences
€ 336 gemiddelde kamerhuur
245 eerstejaars
54% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
4/7 UU
Biologie
€ 336 gemiddelde kamerhuur
245 eerstejaars
54% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
5/7 Amsterdam UVA
Biologie
€ 424 gemiddelde kamerhuur
42 eerstejaars
47% vrouw
? uur contacttijd/week
65% Nederlandstalig
35% Engelstalig
6/7 Amsterdam VU
Biologie
star Keuzegids topopleiding 2018
€ 424 gemiddelde kamerhuur
25 eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
80% Nederlandstalig
20% Engelstalig
7/7 Wageningen University
Biologie
star Keuzegids topopleiding 2020  84
€ 282 gemiddelde kamerhuur
168 eerstejaars
49% vrouw
? uur contacttijd/week
60% Nederlandstalig
40% Engelstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Kijk ook eens naar ..


Kom je er echt niet uit? Zoek hulp bij een studiekeuzeadviseur in jouw buurt.

opleidinggelijkenis met Biologie
Farmacie
bekijk

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.24.2
inhoud3.94.0
docenten3.93.9
studiefaciliteiten3.93.9
studielast3.93.7
studiebegeleiding3.63.6
De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen is beoordeeld door 207 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.2 uit 5.

Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Bij biologie ontwikkel je een wetenschappelijke manier van denken om biologische vraagstukken te verklaren en op te lossen. Deze analytische benadering kun je in veel soorten werk gebruiken, en dit maakt dat je met biologie veel kanten op kunt.

Veel mogelijkheden

Als afgestudeerd bioloog heb je uitstekende mogelijkheden. Veel biologen worden beleidsadviseur bij een instelling of een bedrijf, of krijgen een functie als voorlichter, leraar, educatief medewerker of (wetenschaps)journalist. Een kleine groep komt in de puur commerciële sector terecht, bijvoorbeeld als clinical research associate. Er liggen dus heel verschillende bedrijven en organisaties binnen je bereik.

Onderzoeker worden?

Veel biologen worden onderzoeker - voor kortere of langere tijd. Welk type onderzoek dat is, hangt vooral af van de richting die je hebt gekozen en ook van de thema's die spelen in de werkomgeving waarin je op dat moment zit. Er zijn verschillende soorten onderzoek. Je kunt bijvoorbeeld hersenen onderzoeken in het Universitair Medisch Centrum Groningen of je helpt de structuur van genen verder te ontrafelen op een lab. Je voert in opdracht van de NAM onderzoek uit naar het effect van aardgasboringen in zee, of je gaat voor Stichting Landschapsbeheer een onderzoek coördineren naar de invloed van grote grazers op kwetsbare ecosystemen.

Of je verzamelt informatie over vergeten gewassen die prima zouden kunnen groeien zonder of met weinig bestrijdingsmiddelen, ook als het klimaat verandert. Al deze zaken vallen onder onderzoek. De wereld eromheen en wat je met het onderzoek bereikt, kan variëren. Het is aan jou zelf om te kiezen.huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 2161gemiddeld bruto maandloon
40%kans op een vaste baan
7%kans op een voltijd baan
55%kans op een baan op niveau
59%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
79%is tevreden over de studiekeuze

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Wageningen UniversityAnimal Sciences+ aanv. eisen
Wageningen UniversityAquaculture and Marine Resource Management+ aanv. eisen
Amsterdam VUArtificial Intelligence+ aanv. eisen
RUGBehavioural and Cognitive Neurosciences research+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitBehavioural Science (research) research+ toelatingsgesprek
+ motivatiebrief
UUBio Inspired Innovation researchgeen aanvullende eisen
Wageningen UniversityBiobased Sciencesgeen aanvullende eisen
Wageningen UniversityBioinformatics+ aanv. eisen
Amsterdam VUBioinformatics and Systems Biologygeen aanvullende eisen
Amsterdam UVABioinformatics and Systems Biology (joint degree)+ aanv. eisen
Amsterdam UVAEcology and Evolution+ aanv. eisen
Amsterdam VUEcology and Evolutiongeen aanvullende eisen
RUGEcology and Evolution+ basiskennis
+ motivatiebrief
Amsterdam UVAFreshwater & Marine Biology+ aanv. eisen
Amsterdam UVAGeneral Biology+ aanv. eisen
Amsterdam UVAGreen Life Sciences+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitBiology+ aanv. eisen
Universiteit LeidenBiology+ aanv. eisen
RUGBiologygeen aanvullende eisen
Wageningen UniversityBiologygeen aanvullende eisen
UUBiology of Disease researchgeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenBiology and Business Studies+ aanv. eisen
Universiteit LeidenBiology and Science Communication and Society+ aanv. eisen
Universiteit LeidenEvolutionary Biology+ aanv. eisen
Maastricht UniversityBiomedical Sciencesgeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitBiomedical Sciences+ aanv. eisen
RUGBiomedical Sciences+ aanv. eisen
RUGBiomolecular Sciences+ aanv. eisen
Amsterdam VUBiomolecular Sciencesgeen aanvullende eisen
Wageningen UniversityBiotechnology+ aanv. eisen
UUCancer, Stem Cells and Developmental Biology researchgeen aanvullende eisen
Wageningen UniversityClimate Studies+ aanv. eisen
RUGClinical and Psychosocial Epidemiology researchgeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitCognitive Neuroscience (research) research+ motivatiebrief
+ toelatingsgesprek
Amsterdam UVAComputational Science+ aanv. eisen
RUGCPE Track Health Systems and Prevention researchgeen aanvullende eisen
Wageningen UniversityDevelopment and Rural Innovation+ aanv. eisen
UUDrug Innovation researchgeen aanvullende eisen
Wageningen UniversityEarth and Environment+ basiskennis
+ motivatiebrief
+ toelatingsgesprek
+ cijfergemiddelde
Amsterdam UVAEnvironmental Management+ aanv. eisen
Amsterdam UVAGeo-ecological Dynamics+ aanv. eisen
RUGEducatie en Communicatie in de Bètawetenschappen full-time,part-time educational+ aanv. eisen
RUGEnergy and Environmental Sciences+ aanv. eisen
UUEnergy Science researchgeen aanvullende eisen
UUEnvironmental Biology researchgeen aanvullende eisen
UUEpidemiology researchgeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitFilosofie van een bepaald wetenschapsgebiedgeen aanvullende eisen
Wageningen UniversityForest and Nature Conservation+ aanv. eisen
Wageningen UniversityGeo-information Science+ aanv. eisen
Maastricht UniversityGlobal Healthgeen aanvullende eisen
Maastricht UniversityGovernance and Leadership in European Public Healthgeen aanvullende eisen
UUHistory and Philosophy of Science researchgeen aanvullende eisen
RUGHuman Movement Sciences+ 30 EC pre-master
Maastricht UniversityHuman Movement Sciencesgeen aanvullende eisen
TU DelftIndustrial Ecology - TU Delft en Universiteit Leiden+ aanv. eisen
UUInfection and Immunity research+ aanv. eisen
UUInnovation Sciences research+ aanv. eisen
UULeraar VHO biologie full-time,part-time educational+ 60 EC pre-master
Universiteit LeidenLeraar VHO in Biologie educational+ 60 EC pre-master
UULeraar VHO scheikunde full-time,part-time educational+ 90 EC pre-master
Amsterdam UVALerarenopleiding Biologie educational+ 60 EC pre-master
Amsterdam UVALerarenopleiding Biologie part-time educational+ 60 EC pre-master
Amsterdam UVALerarenopleiding Scheikunde educational+ aanv. eisen
Amsterdam VUManagement, Policy-Analysis and Entrepreneurship in Health and Life Sciences+ aanv. eisen
RUGMarine Biology+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitMedical Biology+ aanv. eisen
RUGMedical Pharmaceutical Sciences+ aanv. eisen
UUMolecular and Cellular Life Sciences researchgeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitMolecular Mechanisms of Disease research+ cijfergemiddelde
+ toelatingsgesprek
+ motivatiebrief
ErasmusMolecular Medicine research+ motivatiebrief
+ toelatingsgesprek
RUGMolecular Medicine and Innovative Treatmentgeen aanvullende eisen
Amsterdam VUNeurosciencesgeen aanvullende eisen
UUOne Healthgeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityIndividual Differences and Assessment+ aanv. eisen
UUScience and Business Management researchgeen aanvullende eisen
TU DelftScience Communication educational+ toelatingsgesprek
UUScience Education and Communication educationalgeen aanvullende eisen
TU EindhovenLeraar VHO Scheikunde educational+ aanv. eisen
TU DelftLeraar VHO Scheikunde educational+ aanv. eisen
UUSustainable Business and Innovation+ aanv. eisen
UUToxicology and Environmental Health researchgeen aanvullende eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

beleids- of projectmedewerker
docent
ecoloog
gezondheidstechnoloog
microbioloog
milieuadviseur
onderzoeker
wetenschapsjournalist
bron: StudieData

Contact

Ask Our Students!

Like to talk about the programme and student life with someone currently studying Biology?

studyscience@rug.nl Studyscience

For general questions for all prospective students

Academic Advisors FSE
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite