Biomedische Technologie

Rijksuniversiteit Groningen

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Wil jij de gezondheidszorg verbeteren door nieuwe technieken te ontwerpen en toe te passen? Wil je het aantal patiënten verminderen door preventieve technologie in te zetten? Of ga je op zoek naar veiliger oplossingen om patiënten te behandelen?

open_in_newwebsite

locatieGroningen
diplomaBSc
typeregulier, 180 EC
start1 september
taalvolledig Engels
opleidingsduur3 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code56226
numerus fixus125plaatsen
honoursnee

Numerus fixus

Deze opleiding heeft een numerus fixus van maximaal 125 instromers per jaar. Dit betekent dat geïnteresseerde studenten een selectieprocedure moeten doorlopen voordat ze toegelaten kunnen worden. De procedure test kandidaten op hun geschiktheid en motivatie voor de opleiding. De opleiding laat 125 studenten toe tot haar programma. Geïnteresseerde studenten moeten zich vanwege de numerus fixusprocedure voor 15 januari 2022 aanmelden in Studielink.

Meer informatie vind je op de numerus fixuspagina.

Multidisciplinair

Biomedische technologen worden opgeleid op het snijvlak van techniek, biologie en de medische wetenschappen. Precies dat is nodig voor de gezondheidszorg van de toekomst. Als student Biomedical Engineering/Biomedische Technologie leer je in multidisciplinaire teams werken om innovatieve medische producten en apparatuur te ontwerpen en om met een brede blik de ontwikkelingen van het vakgebied te volgen. Je leert ook onderzoek uit te voeren dat leidt tot een betere of duurzame gezondheidszorg (qua kosten en bemensbaarheid). Je wordt zowel technisch onderzoeker als ontwerper, wat een sterke basis is voor je verdere (academische) loopbaan.

Praktijkopdrachten

Je bestudeert onderwerpen op het gebied van imagingsystemen, zoals MRI, PET en CT, robotica, prothesen en orthesen, implantaten en kunstorganen, infectiepreventie en biomaterialen. Daarnaast verdiep je je ook in medische ethiek. Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor problemen uit de praktijk, zoals het ontwerp van kunsthartkleppen die langer meegaan of de automatische analyse van MRI-beelden om zo onregelmatigheden op te sporen.

Samenwerking van vakgebieden

Je leert communiceren en samenwerken met ingenieurs, artsen, biologen en biochemici, die allemaal een andere achtergrond hebben. Die samenwerking is noodzakelijk voor onderzoek naar en het ontwerpen van nieuwe diagnostische en therapeutische apparaten en technieken, die nodig zijn in de gezondheidszorg. Je richt je ook op preventieve systemen om te komen tot healthy ageing en het mogelijk te maken dat oudere mensen langer gezond blijven.

Doordat de opleiding Engelstalig is, leer je ook in een internationale context naar het vakgebied te kijken. Je werkt samen met studenten en docenten uit binnen- en buitenland. Dat bereidt je voor op een mogelijk internationale loopbaan.

Waarom aan de RUG?

  • De opleiding is een unieke mix tussen technische kennis en medische toepassing, tussen onderzoek en ontwerp.
  • De Rijksuniversiteit Groningen biedt als enige Nederlandse universiteit een opleiding Biomedical Engineering aan in samenwerking met een Universitair Medisch Centrum. Verschillende vakken worden gegeven bij het UMCG door medische specialisten.
  • De master Biomedical Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen is de beste opleiding in zijn soort volgens het onderzoek Beste Studies van Elsevier Weekblad, 2017, 2018.


Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouw
In het eerste jaar richt je je op basiskennis en basisvaardigheden op het gebied van biologie, scheikunde, natuurkunde, wiskunde en technisch ontwerp. In het schema hierboven zie je wat je zoal kunt verwachten.
In het tweede jaar word je verder opgeleid als biomedisch technoloog en maak je kennis met Imaging Techniques (MRI, CT), in Designing Medical Devices en Biomaterials for Implants and Tissue Engineering. In het derde jaar kies je een van deze richtingen om je in te specialiseren. Je doet ervaring op in onderzoek en de mogelijkheden van big data en uiteindelijk zal je een eigen onderzoek uitvoeren. Daarmee sluit je je bachelor af.

Biomedical Engineering geeft je de mogelijkheid om kennis op te doen van veel verschillende onderwerpen die bij de Rijksuniversiteit Groningen worden bestudeerd. Daarnaast bieden we je geavanceerde medische faciliteiten, omdat we nauw samenwerken met het Universitair Medisch Centrum Groningen. Diverse colleges en practica worden ook daar gegeven.

Een bacheloropleiding bestaat uit 180 studiepunten, zogenoemde ECTS. Per jaar zijn er 60 ECTS; de meeste vakken bestaan uit 5 ECTS.

1e jaar
periode
Anatomy & Physiology
Biomaterials 1
Biomechanics
Calculus 1
Design of Biomedical Products 1
Linear Algebra for BME
Mammalian Cell Biology
Materials Science
Microbiology
Molecules of Life
Physics Lab for BME, including Ethics 1
Statistics 1 for BME
2e jaar
periode
Biomedical Instrumentation
Cell Biology & Immunology
Computer Skills & Numerical Methods
Design of Biomedical Products 2, including Ethics
Electives, eg Surface Characterization; Biological Physics; Imaging for therapeutic purposes
Electricity & Magnetism
Imaging Techniques in Radiology
Mechanics & Relativity
Signals & Systems
Wave & Optics
3e jaar
periode
Bachelor's Research Project
Elective
Electronics
Minor
Research course
Thermodynamics
Tissue Engineering & Regenerative Medicine

Onderwijs

taal van onderwijs100% en
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
bindend studieadvies
  • minimaal 45 EC in de eerste 12 maanden


Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Je krijgt een positief studieadvies als je meer dan 45 ECTS (deeltijd: 20 ECTS) hebt gehaald (op een totaal van 60 ECTS). Bij een negatief studieadvies (minder dan 45 ECTS) mag je helaas niet doorgaan met de opleiding en moet je wat anders gaan doen.
Om ervoor te zorgen dat je precies weet waar je staat, krijg je al in december een voorlopig studieadvies. Heb je vragen over het bindend studieadvies of over je studievoortgang, neem dan zo snel mogelijk contact op met je studieadviseur. NB: Sommige opleidingen maken gebruik van een tutorbegeleiding (check bij je eigen studieadviseur hoe het geregeld is).

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2022

aanmelding deadline : 15 januari 2022
wettelijk tarief : € 2209 (€1105 in het eerste jaar)
instellingstarief : € 11717
niet-EU/EER studenten : € 15080

1 september 2023

aanmelding deadline : 15 januari 2023
collegegeld nog niet bekend

toelaatbare profielen
VWO N&Ttoelaatbaar
VWO N&Gaangevuld met wiskunde B + natuurkunde
VWO E&Maangevuld met wiskunde B + natuurkunde
VWO C&Maangevuld met wiskunde B + natuurkunde
toelatingseisen

aanvullende vakeisen
Biologie is geen verplicht vak, maar het is wel heel handig als je dit op de middelbare school gevolgd hebt.

taaltoets
Een voldoende voor je vwo-Engels is aan te bevelen omdat de opleiding Engelstalig is. Indien je tijdens je vooropleiding geen Engelse taalvaardigheid op VWO-niveau hebt gehad, dien je hiervoor een toets af te leggen. Kijk voor de mogelijkheden hier: https://www.rug.nl/fse/programme/admissions/bsc/language

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
303kamerhuur in Groningenrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1171totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

? studenten volgen deze opleiding
?% daarvan is vrouw
? eerstejaars gestart in
?% daarvan is vrouw
29331 studenten aan de Rijksuniversiteit Groningen
51% daarvan is vrouw
bron: HBO-raad/VSNU

studievereniging

GLV Idun
GLV Idun (Groninger levenswetenschappenvereniging Idun) is de studie vereniging voor bachelor en master studenten in de levenswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen.
De vereniging heeft 20 commissies en organiseert meer dan 175 activiteiten. De vereniging heeft meerdere doelen voor haar leden; ondersteuning in onderwijs; organiseren van sociale evenementen; inzicht geven in toekomstige carrière paden en nog veel meer! 
De leden van een studievereniging kenmerken zich door hun studieprogramma, in tegenstelling tot een studentenvereniging waarvan het studieprogramma van de leden niet relevant is. Lid worden van een studievereniging geeft een extra dimensie aan je studentenleven in Groningen!

Op kamers in Groningen

55216studenten studerend
31914studenten woonachtig   
€ 303gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
21 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

aan het woord: studenten en docenten

Vera Zut
Use your own creativity

The thing that I like most about this degree programme is that it's possible to use your own creativity in different course units and projects: in the course unit on methodical design, for example, you learn how to design a biomedical product within the field of your interest.

We have one design-based course unit every year and it’s a good way to apply the things that we learned in other course units...
Idun. I have enough time to do these things in addition to my study. I started all these activities at the same time as starting my studies. In this way, I got to know many people and Groningen soon felt like home.


lees verder ...
Sami Balahsioui
An opportunity to develop myself

As a student in Groningen, there are lots of opportunities to become active in your student life by joining one of the many committees that exist for all types of associations or within the University. I became active within GLV Idun, the study association for Biology, Biomedical Engineering and Life Science and Technology.

Over the years, I have been a member of several committees, where I organized fun activities for the association and learnt a lot about teamwork and planning. I am currently the chair of the association’s board...
I am able to work closely with my fellow board members and learn more about leadership, teamwork and communicative skills.I can definitely recommend students doing something beside their studies. During your student life, you will have enough freedom to do whatever you want. It is not only a great way of meeting new people; you are also able to learn one or two things that can be quite useful in your future career. Whether you become active at a study association, student association or a student sports association, it will be a great experience.


lees verder ...

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/4 RUG
Biomedische Technologie
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
2/4 TU Eindhoven
Biomedische Technologie
€ 280 gemiddelde kamerhuur
107 eerstejaars
47% vrouw
? uur contacttijd/week
70% Nederlandstalig
30% Engelstalig
3/4 TU Eindhoven
Medische Wetenschappen en Technologie
€ 280 gemiddelde kamerhuur
51 eerstejaars
74% vrouw
? uur contacttijd/week
70% Nederlandstalig
30% Engelstalig
4/4 Universiteit Twente
Biomedische Technologie
€ 250 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
80% Nederlandstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Kijk ook eens naar ..


Kom je er echt niet uit? Zoek hulp bij een studiekeuzeadviseur in jouw buurt.

Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Na je bachelor kun je verder gaan met de master Biomedical Engineering en het vakgebied nog verder bestuderen. Het bachelordiploma is je toegangsbewijs tot de master. Als je je master hebt afgerond, heb je heel veel mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Doordat Biomedical Engineering zo veelzijdig is, heb je veel keuze uit banen in het onderzoek, ontwerp en management.

Biomedische ingenieurs kunnen namelijk bijdragen aan onderzoek en aan het ontwerpen van nieuwe producten. Maar je kunt ook een meer bedrijfskundige of managementrol spelen, of werken aan kwaliteit en regulering en aan de veilige introductie van een nieuwe techniek of producten in een ziekenhuis. Je kunt ook een expert worden die kan adviseren over de ontwikkeling van strategie en beleid voor de lange termijn op het gebied van de biomedische technologie.

Voorbeelden:

  • Een afgestudeerde BME’er kan gaan werken op R&D-department (research and development) van een bedrijf en werken aan productontwikkeling of bestaande producten verbeteren. Voor grote bedrijven organiseren BME’ers soms grote klinische onderzoeken in ziekenhuizen.
  • Bij universiteiten of onderzoeksinstituten kun je aan de slag als PhD-student en vier jaar lang werken aan een onderzoeksproject. Bijvoorbeeld de evaluatie van nieuwe diagnostische beeldvormende technieken of prototypes van implantaten. Je kunt ook denken aan de toepassing van nieuwe therapeutische technieken binnen de oncologie of het ontwerp van nieuwe protheses.
  • Ook kun je aan het werk als veiligheidsmedewerker in een ziekenhuis, om de patiëntveiligheid te verbeteren, onder meer door trainingssessies te introduceren voor diagnostische hulpmiddelen of nieuwe kunstorganen.
  • BME’ers werken soms ook voor de overheid, om bijvoorbeeld te werken aan de certificering van nieuwe medische apparaten of nieuwe wetgeving.
  • Als je binnen de master de track Diagnostic Imaging & Instrumentation hebt gevolgd, kun je ook toegelaten worden tot de post-academische opleiding in Medical Physics. Als een klinisch fysicus ben je een klinische specialist in gezondheidszorg met praktische kennis van natuurkunde en techniek. Je bent in die functie verantwoordelijk voor de veilige en verantwoorde invoering van nieuwe en bestaande medische middelen en technologie voor optimale diagnostische beeldvorming en behandeling.
  • Je kunt ook een eigen bedrijf beginnen. Je werkt bijvoorbeeld aan de doorontwikkeling van een product dat je tijdens de opleiding hebt ontwikkeld, vraagt een patent aan, schrijft een bedrijfsplan en brengt het product op de markt.


aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
TU EindhovenApplied Physics+ 30 EC pre-master
TU DelftBiomedical Engineeringgeen aanvullende eisen
Universiteit TwenteBiomedical Engineeringgeen aanvullende eisen
RUGBiomedical Engineeringgeen aanvullende eisen
Maastricht UniversityBiomedical Sciences+ aanv. eisen
TU EindhovenChemical Engineering+ 30 EC pre-master
Amsterdam UVAComputational Science+ aanv. eisen
TU DelftEmbedded Systems - 4TU+ 30 EC pre-master
RUGEnergy and Environmental Sciencesgeen aanvullende eisen
Maastricht UniversityGlobal Healthgeen aanvullende eisen
Amsterdam VUGlobal Health (research) research+ aanv. eisen
Maastricht UniversityGovernance and Leadership in European Public Healthgeen aanvullende eisen
Universiteit TwenteHealth Sciences+ 15 EC pre-master
Maastricht UniversityHealthcare Policy, Innovation and Management+ aanv. eisen
Maastricht UniversityHuman Movement Sciencesgeen aanvullende eisen
TU EindhovenHuman-Technology Interaction+ 30 EC pre-master
UULeraar VHO biologie full-time,part-time educational+ aanv. eisen
Universiteit LeidenLeraar VHO in Biologie educational+ aanv. eisen
UULeraar VHO natuurkunde full-time,part-time educational+ 81 EC pre-master
Amsterdam UVALerarenopleiding Biologie educational+ aanv. eisen
Amsterdam UVALerarenopleiding Biologie part-time educational+ aanv. eisen
Amsterdam UVALerarenopleiding Natuurkunde educational+ 81 EC pre-master
Amsterdam UVALerarenopleiding Scheikunde educational+ 81 EC pre-master
TU DelftLife Science & Technology+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteMechanical Engineering+ aanv. eisen
ErasmusMolecular Medicine research+ aanv. eisen
Universiteit TwentePhilosophy of Science, Technology & Society full-time,part-time+ aanv. eisen
UURegenerative Medicine and Technology researchgeen aanvullende eisen
TU EindhovenScience Education and Communication educational+ 30 EC pre-master
TU EindhovenLeraar VHO Natuurkunde educational+ 21 EC pre-master
TU DelftLeraar VHO Natuurkunde educational+ 24 EC pre-master
TU EindhovenLeraar VHO Scheikunde educational+ 27 EC pre-master
TU DelftLeraar VHO Scheikunde educational+ 27 EC pre-master
Universiteit TwenteSustainable Energy Technologygeen aanvullende eisen
Universiteit TwenteTechnical Medicine+ 60 EC pre-master
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

docent, beleidsmedewerker
klinisch fysicus in een ziekenhuis, verantwoordelijk voor het optimaal en veilig gebruik van geavanceerde techniek
onderzoeker in een ziekenhuis, universiteit of bedrijf, waarin je bezig bent met beeldanalyse, tissue engineering of high-tech protheses
productontwerper in de medische industrie
specialist in medische technologie in een ziekenhuis
bron: StudieData

Contact

Academic Advisors FSE
Ask Our Students!

Like to talk about the programme and student life with someone currently studying BME?

studyscience@rug.nl Studyscience

For general questions for all prospective students

Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite