Natuurkunde

Rijksuniversiteit Groningen

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Natuurkunde is voor nieuwsgierige mensen. Hoe werkt de natuur en wat kunnen we met die kennis? Deze zoektocht leidt tot fundamentele theorieën, experimenteel onderzoek en praktische toepassingen.

open_in_newwebsite

locatieGroningen
diplomaBSc
typeregulier, 180 EC
start1 september
taalvolledig Engels
opleidingsduur3 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code50206
numerus fixusnee
honoursnee

Natuurkunde (Physics) gaat om precisie en zuivere metingen. Daarmee maak je modellen en kun je verschijnselen verklaren. In een laboratorium, maar ook achter je bureau op de computer en in het bedrijfsleven.

Het bachelorprogramma duurt drie jaar. In het eerste jaar krijg je basisvakken als mechanica, speciale relativiteitstheorie en electriciteit & magnetisme. Ook maak je kennis met de vier tracks (specialisaties) van de opleiding, waarvan je er een kiest:

  1. Biophysics & Medical Physics
  2. Energy & Environmental Physics
  3. Nanophysics
  4. Particle Physics

Na de studie heb je prima carrièrekansen
Zonder overdrijven kunnen we stellen dat je na je master de banen voor het uitkiezen hebt. Je kunt aan de slag als onderzoeker bij een bedrijf of instituut, of bijvoorbeeld als consultant, omdat je juist de vaardigheid hebt om ingewikkelde (organisatie)vraagstukken op te lossen.

Internationale bachelor
Natuurkunde stopt niet bij onze landsgrenzen. Je werkveld later is internationaal georiënteerd. In het buitenland ontdekken ze ook nieuwe materialen en toepassingen en dat wil jij volgen. Daarom bieden wij deze opleiding Physics als internationale, Engelstalige bachelor aan. Je studiegenoten en docenten komen uit zowel binnen- als buitenland.

Nieuwe generatie zonnecellen in de maak

Waarom aan de RUG?

  • In Groningen studeer je bij wetenschappers die wereldwijd een uitstekende reputatie hebben opgebouwd. Het aan de opleiding verbonden Zernike Institute for Advanced Materials behoort tot de beste 15 ter wereld.
  • Natuurkunde in Groningen biedt de ruimte om je breed te oriënteren. Na het eerste semester kun je nog overstappen op de bachelor Sterrenkunde of (Technische) Wiskunde, en tijdens het hele eerste jaar kun je nog overstappen op Technische natuurkunde.
  • Onze faculteit kent twee Nobelprijswinnaars: de Nobelprijs voor Scheikunde voor Ben Feringa in 2016 en de Nobelprijs voor Natuurkunde voor Frits Zernike.


Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouw
De bèta-opleidingen in Groningen staan bekend om hun hoge academische niveau. Het werktempo in het eerste jaar ligt hoog en ook inhoudelijk gaan de vakken snel de diepte in. Het programma van het eerste jaar van de bachelor richt zich op het leggen van een stevige basis in de natuur- en wiskunde. Dit zorgt ervoor dat studenten al in de tweede helft van het eerste jaar kunnen kiezen voor een track waarin ze zich willen specialiseren.
Een studiejaar bestaat uit 60 studiepunten (ECTS). De meeste vakken zijn 5 ECTS.

periode
Calculus 1 & 2
Electives semester 1: introduction Astronomy; introduction Electives semester 2: Biophysics; introduction Energy and Environment 2; Nanophysics
Electricity and Magnetism
Mathematical Physics
Physics Laboratory 1 & 2
Python for Physicists
Linear Algebra (for Physics)
Mechanics and Relativity

tracks

track Nanophysics

Nanofysica bestudeert materialen op de miljardste meter. Op deze kleine schaal hebben sommige materialen hele bijzondere eigenschappen.

Speciale technieken uit de nanofysica worden bijvoorbeeld toegepast bij het omzetten van vervuild water naar drinkwater.

track Particle Physics

Binnen deeltjesfysica maak je kennis met de kleinste bouwstenen van materialen.

Fundamentele vragen naar antimaterie komen aan bod en toepassingen voor kernenergie en geneeskunde.

track Energy & Environmental Physics

Het is belangrijk hoe we omgaan met energie en wat dat betekent voor de maatschappij. Hoe kunnen we alternatieve energiebronnen beter inzetten? Wat zijn de effecten van broeikasgassen op het klimaat?

track Biophysics & Medical Physics

Biophysics & Medical Physics is een track waarin je leert hoe fundamentele natuurkunde wordt gebruikt om het leven te begrijpen, van nanoschaal tot de grootte van het menselijk lichaam.

Ook worden er natuurkundige technieken voor diagnose en behandeling in de gezondheidszorg behandeld. Hoe werken bijvoorbeeld een CT-scan of een PET-scan? Wat kun je met straling, en wat zijn de bijwerkingen?

Onderwijs

taal van onderwijs100% en
onderwijsopzet10% zelfstudie
60% theorie
30% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
studeren in het buitenland
Het is eventueel mogelijk naar het buitenland te gaan. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij onze partnerinstituten, waaronder een aantal top 100-instituten in Europa (oa in Duitsland, Groot-Brittannië en Zweden) en in de VS, China, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika. Een periode in het buitenland duurt gemiddeld een half jaar (semester).
bindend studieadvies
  • minimaal 45 EC in de eerste 12 maanden


Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Je krijgt een positief studieadvies als je minimaal 45 ECTS hebt gehaald (op een totaal van 60 ECTS; de meeste vakken zijn 5 ECTS). Bij een negatief studieadvies (minder dan 45 ECTS) mag je helaas niet doorgaan met de opleiding.
Om ervoor te zorgen dat je precies weet waar je staat, krijg je al in december een voorlopig studieadvies. Heb je vragen over het bindend studieadvies of over je studievoortgang, neem dan zo snel mogelijk contact op met je studieadviseur.

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2022

aanmelding deadline : 1 mei 2022
wettelijk tarief : € 2209 (€1105 in het eerste jaar)
instellingstarief : € 11717
niet-EU/EER studenten : € 15080

1 september 2023

aanmelding deadline : 1 mei 2023
collegegeld nog niet bekend

toelaatbare profielen
VWO N&Taangevuld met
VWO N&Gaangevuld met wiskunde B + natuurkunde
VWO E&Maangevuld met wiskunde B + natuurkunde
VWO C&Maangevuld met wiskunde B + natuurkunde
toelatingseisen

taaltoets
Een voldoende op je vwo-Engels is aan te bevelen omdat de opleiding Engelstalig is. Indien je tijdens je vooropleiding geen Engelse taalvaardigheid op VWO-niveau hebt gehad, dien je hiervoor een toets af te leggen. Kijk voor de mogelijkheden op: https://www.rug.nl/fse/programme/admissions/bsc/language

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
303kamerhuur in Groningenrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1171totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

244 studenten volgen deze opleiding
19% daarvan is vrouw
64 eerstejaars gestart in 2017
25% daarvan is vrouw
29331 studenten aan de Rijksuniversiteit Groningen
51% daarvan is vrouw
bron: StudieData

studievereniging

FMF - Fysisch-Mathematische Faculteitsvereniging
De FMF is de vereniging voor de bacheloropleidingen Technische Wiskunde, Wiskunde, Technische Natuurkunde, Natuurkunde, Sterrenkunde en alle daarop aansluitende masteropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen.
De vereniging streeft een drietal doelstellingen na. De eerste doelstelling van de vereniging is dat zij wil bijdragen aan de verbreding van de wetenschappelijke vorming van haar leden. Dit gebeurt onder andere door het organiseren van diverse activiteiten op wetenschappelijk gebied, zoals excursies, lezingen en symposia

Op kamers in Groningen

55216studenten studerend
31914studenten woonachtig   
€ 303gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
21 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

aan het woord: studenten en docenten

Diana Ionescu
Ik wil weten hoe de wereld werkt

Ik ben een eerstejaarsstudent uit Roemenië. Sinds de middelbare school ben ik erg geïnteresseerd in natuurkunde, omdat ik graag wil weten hoe de wereld om ons heen werkt en waarom de wereld is zoals hij is. Ik wilde graag een opleiding volgen in de exacte wetenschappen, en Natuurkunde was dus de perfecte keuze voor mij.

Groningen trok me aan door het internationale karakter van de stad...
Elk jaar bestaat uit vier blokken en elk blok bestaat uit vakken die goed op elkaar aansluiten, omdat het natuurkundevakken zijn of ingaan op essentiële vaardigheden voor een natuurkundige, zoals de wiskunde- en programmeervakken.Er blijft ook genoeg ruimte over voor een levendig studentenleven. Ik ben een actief lid van twee commissies van FMF, de studievereniging voor Natuurkunde en Wiskunde. Ik spreek daarnaast veel af met vrienden en ga graag uit met hen. Ik besteed ook veel tijd aan culturele activiteiten en sport, zoals theater, lezen, hardlopen en soms ook reizen.Na m’n studie wil ik waarschijnlijk een academische loopbaan, dus in het onderzoek of als docent. Dat lijkt me om het moment het leukst om te doen.


lees verder ...
Marcel van den Broek
These subjects changed the way I saw the world around me

I was always curious about how everything around me worked. At first, I was interested in devices like cars and computers. But eventually, if you ask 'why' enough times, you end up at the fundamentals – which is physics.

It turns out that nature does not operate in as straight forward a manner as it seems. Quantum mechanics and relativity can be very counterintuitive. That made me want to learn all about it. I looked up the statistics on job security after completing the degree programme and they were reasonably high...
We started with special relativity, which turned out to be a nice introduction to the type of insights that would be uncovered during the rest of the degree programme. It did not require any advanced mathematics and it also explored interesting concepts about the perception of time.
In the second year, quantum mechanics was taught. This required a bit more work but the insights that were obtained were very interesting and strange. These subjects stood out since they really changed the way that I saw the world around me.The most difficult subjects for me were some of the course units in mathematics. Not because they were particularly hard but because I could not immediately see why I needed to learn those subjects. However, later in my studies, these subjects came back and their value became clear.Besides studying Physics, I joined the Mayday student sailing society. I do recommend joining some kind of student or sports organization when starting your student life in Groningen. It is a great way to make friends quickly and to make the most out of student life. I also worked as a teaching assistant (TA) for a programming course unit on Python. TA jobs let you work in the field of your interest and provide a decent salary.I will do my Master’s degree programme in Applied Physics. The other Master’s programmes are more research oriented. However, I would like to go into industry after my studies. Applied Physics seems to be the programme that best suits that interest, while still teaching subjects in physics that I find interesting.


lees verder ...
Nithesh Balasubramanian
Physics is amazing

I decided to study Physics, because Physics is amazing! I'm from Chennai, India, and I decided to study in Groningen, because it seemed like the course structure was tailored for me in terms of specializations and academic rigour. I find Physics intuitive and the course isn't that difficult. There are just many tasks in very small time scales, which makes the program time intensive if you wish to perform well.

So the biggest advice I can give you: University is not an extension of school, no matter where you're from...


lees verder ...
Martine Schut
Martine Schut, student Physics

Jasper Pluijmers
Machteld Kamminga
afgestudeerd in 2014 werkzaam als Phd RUG

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/2 RUG
Natuurkunde
€ 303 gemiddelde kamerhuur
64 eerstejaars
25% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
2/2 Universiteit Leiden
Natuurkunde
€ 350 gemiddelde kamerhuur
66 eerstejaars
21% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.24.1
inhoud3.93.9
docenten3.93.9
studiefaciliteiten4.03.9
studielast3.93.8
studiebegeleiding3.83.8
De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen is beoordeeld door 70 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.2 uit 5.

Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Natuurkunde is een breed bachelorprogramma, en je kunt je na de bachelor verder specialiseren met een masteropleiding. Je kunt voor de wetenschap gaan, of een baan in het bedrijfsleven zoeken. Veel afgestudeerden vinden werk waarin ze nieuwe producten ontwikkelen. Ook kiezen velen voor een carrière in het bedrijfsleven. Een deel van de afgestudeerden kiest er bewust voor te werken bij een multinational of bij een bedrijf in het buitenland.

Ook kun je terecht bij het midden- en kleinbedrijf, zoals advies- en ingenieursbureaus. Het bedrijfsleven - in zowel Nederland als het buitenland - houdt van natuurkundigen. Vanwege de grote technische kennis die een afgestudeerde heeft, maar ook vanwege de algemene vaardigheid van een natuurkundige om te analyseren. Deze vaardigheid komt ook van pas in adviesfuncties en functies waarin analyses maken belangrijk is.

Onderzoek & Onderwijs

Na je studie kun je ook onderzoek gaan doen bij instituten, zoals het KNMI of TNO, of kiezen voor een wetenschappelijke carrière als onderzoeker bij de universiteit. En als je de minor Educatie of de master Educatie en Communicatie in de Bètawetenschappen hebt gedaan, kun je bijvoorbeeld aan de slag in het onderwijs als docent natuurkunde of als voorlichter bij een bedrijf.

Divers genoeg

Afgestudeerde natuurkundigen van de universiteit werken onder andere bij Akzo Nobel, AMC Amsterdam, Centraal Bureau voor de Statistiek, Dutch Space BV, Corus, ING Bank, KLM, King's College London, KPN, Gasunie, Philips, Shell, Stedelijk Gymnasium 's-Hertogenbosch, TNO, Technische Universiteit Delft, Universitair Medisch Centrum Groningen, University of Melbourne.huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 2200gemiddeld bruto maandloon
26%kans op een vaste baan
67%kans op een voltijd baan
93%kans op een baan op niveau
81%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
89%is tevreden over de studiekeuze

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
TU DelftAerospace Engineeringgeen aanvullende eisen
TU EindhovenApplied Physics+ aanv. eisen
RUGApplied Physics+ 15 EC pre-master
TU DelftApplied Physics+ cijfergemiddelde
RUGAstronomygeen aanvullende eisen
Amsterdam VUBioinformatics and Systems Biologygeen aanvullende eisen
Amsterdam UVABioinformatics and Systems Biology (joint degree)+ aanv. eisen
Universiteit LeidenBiology+ aanv. eisen
TU DelftBiomedical Engineeringgeen aanvullende eisen
RUGBiomedical Engineering+ aanv. eisen
UUClimate Physics researchgeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitCognitive Neuroscience (research) research+ motivatiebrief
+ toelatingsgesprek
Amsterdam UVAComputational Science+ aanv. eisen
Wageningen UniversityEarth and Environment+ basiskennis
+ motivatiebrief
+ toelatingsgesprek
+ cijfergemiddelde
RUGEducatie en Communicatie in de Bètawetenschappen full-time,part-time educational+ aanv. eisen
RUGEnergy and Environmental Sciencesgeen aanvullende eisen
Amsterdam VUEnvironment and Resource Managementgeen aanvullende eisen
HanzeEuropean Master in Renewable Energygeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitFilosofie van een bepaald wetenschapsgebiedgeen aanvullende eisen
Amsterdam UVAForensic Science+ aanv. eisen
UUHistory and Philosophy of Science researchgeen aanvullende eisen
TU DelftIndustrial Ecology+ basiskennis
Amsterdam UVAData Science+ aanv. eisen
Universiteit LeidenLeraar VHO in Natuurkunde educational+ 60 EC pre-master
UULeraar VHO natuurkunde full-time,part-time educational+ 60 EC pre-master
UULeraar VHO wiskunde (1 jarig) educational+ 72 EC pre-master
Amsterdam UVALerarenopleiding Natuurkunde educational+ 60 EC pre-master
Amsterdam UVALerarenopleiding Wiskunde part-time educational+ 72 EC pre-master
UUMathematical Sciences researchgeen aanvullende eisen
UUNanomaterials Science researchgeen aanvullende eisen
RUGNanoscience+ aanv. eisen
Universiteit TwenteNanotechnology+ aanv. eisen
RUGPhysicsgeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenPhysics+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitPhysics and Astronomy+ aanv. eisen
Amsterdam UVAAdvanced Matter and Energy Physics+ aanv. eisen
Amsterdam UVAAstronomy and Astrophysicsgeen aanvullende eisen
Amsterdam UVABiophysics and Biophotonics+ aanv. eisen
Amsterdam UVAGravitation, Astro- and Particle Physics Amsterdam+ aanv. eisen
Amsterdam UVAScience for Energy and Sustainability+ aanv. eisen
Amsterdam UVATheoretical Physics+ aanv. eisen
Universiteit LeidenPhysics and Business Studies+ aanv. eisen
Universiteit LeidenPhysics and Education (NL)+ aanv. eisen
Universiteit LeidenPhysics and Science Communication and Society+ aanv. eisen
Universiteit LeidenResearch in Physics, Cosmology+ aanv. eisen
Universiteit LeidenResearch in Physics, pre-PhD ('Casimir')+ aanv. eisen
Universiteit LeidenResearch in Physics, theoretical+ aanv. eisen
TU EindhovenScience and Technology of Nuclear Fusiongeen aanvullende eisen
TU DelftScience Education and Communication educational+ toelatingsgesprek
TU EindhovenLeraar VHO Natuurkunde educationalgeen aanvullende eisen
TU DelftLeraar VHO Natuurkunde educational+ toelatingsgesprek
TU EindhovenLeraar VHO O&O educationalgeen aanvullende eisen
TU EindhovenLeraar VHO Wiskunde educational+ 12 EC pre-master
TU DelftLeraar VHO Wiskunde educational+ 12 EC pre-master
TU DelftSustainable Energy Technology (4TU)geen aanvullende eisen
RUGWerktuigbouwkunde+ aanvullende vakeisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

analist
consultant
onderzoeker
productontwikkelaar bij een bedrijf als philips
technisch innovator
bron: StudieData

Contact

Academic Advisors FSE

For questions regarding the programme

Ask Our Students!

Like to talk about the programme with someone currently studying Physics?

studyscience@rug.nl Studyscience

For general questions for all prospective students

Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite