Sterrenkunde

Rijksuniversiteit Groningen

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Hoe oud is het heelal? Hoe zijn de sterren ontstaan en hoe vormen nieuwe zich? Welke natuurkundige processen spelen hierbij een rol? Als deze vragen je boeien, past Sterrenkunde bij jou.

open_in_newwebsite

locatieGroningen
diplomaBSc
typeregulier, 180 EC
start1 september
taalvolledig Engels
opleidingsduur3 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code50205
numerus fixusnee
honoursnee

Als sterrenkundige wil je het heelal begrijpen en in kaart brengen. Je bestudeert de sterren, het gas daartussen en clusters van sterrenstelsels. De enige manier om de objecten en processen in het heelal te bestuderen is door ze te observeren. Ze geven straling af (zoals röntgen, infrarood licht en radiogolven) en die kun je opvangen en onderzoeken.

Het vakgebied Sterrenkunde ontwikkelt zich in een hoog tempo, mede dankzij nieuwe technieken en betere telescopen. In Groningen bestudeer je de Melkweg, de structuur en dynamiek van sterrenstelsels, het heelal en de vorming van planetaire systemen. Daarnaast ontwikkel en verbeter je astronomische instrumenten. Je kunt zelfs een minor (in het derde jaar) volgen op het gebied van Instrumentation and Informatics.

Onze driejarige opleiding Sterrenkunde is de afgelopen jaren vaak als beste opleiding in Nederland verkozen. Elk jaar beginnen ongeveer 70 studenten aan de opleiding, waardoor je veel in contact bent met mede studenten en gebruik kunt maken van topfaciliteiten. Ook heb je de mogelijkheid om het eerste semester over te stappen naar (Technische) Wiskunde en het eerste jaar naar (Technische) Natuurkunde. Zo zit je altijd goed!

Het onderwijs van deze internationale opleiding Sterrenkunde/Astronomy is Engelstalig. Je mede-studenten en docenten komen uit het binnen- en buitenland. Dat past bij het internationale karakter van de Sterrenkunde en het bereidt je goed voor op een baan in het buitenland.


Sophie van Mierlo, student of Astronomy

Waarom aan de RUG?

awardKeuzegids topopleiding
2016
- Sterrenkunde in Groningen geeft je de ruimte je goed te oriënteren op je studiekeuze. Gedurende het eerste jaar zijn er nog mogelijkheden om over te stappen naar Natuurkunde, Technische natuurkunde en Wiskunde.
- De Rijksuniversiteit Groningen beschikt over meerdere eigen observatoria. Goed om mee te oefenen en je eigen observaties te maken!
- Groningen heeft goede banden met onderzoeksinstituten, zoals SRON (instrumenten voor satellieten) en ASTRON (radio-astronomie).

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouwSterrenkunde in Groningen is een veeleisende opleiding, gericht op onderzoek. In het eerste jaar volg je veel wiskunde- en natuurkundevakken, als goede basis voor de rest van de opleiding. In het tweede jaar volg je steeds meer sterrenkundevakken. Het derde jaar bevat onder meer een minor, bijvoorbeeld verdiepend over sterrenkunde of Instrumentation and Informatics, en een onderzoeksproject.
1e jaar
periode
Linear Algebra
Electives: Introduction Astronomy, Introduction Energy & Environment, Medical Physics, Introduction in Nanophysics, Medical Physics & Biophysics, Physics of Modern Technology, Physics of Quantum Universe
Calculus 1 and 2
Mathematical Physics
Mechanics and Relativity
Introduction to Programming and Computational Methods
Physics Laboratory 1
Electricity and Magnetism
Observational Astronomy
2e jaar
periode
Complex Analysis
Numerical Methods
Physics, Astronomy, Ethics and Society
Statistics for Astronomy
Thermodynamics and Statistical Physics
Waves and Optics
Physics of Galaxies
Physics of Stars
Quantum Physics 1 & 2
Structure of Matter 1
3e jaar
periode
Bachelor's Project (15 ECTS)
Astroparticle Physics
Astrophysical Hydrodynamica
Electives and minor e.g. Cosmology, Materials Science and Engineering, Introduction to Radio Astronomy
Interstellar Medium

Onderwijs

taal van onderwijs100% en
onderwijsopzet10% zelfstudie
60% theorie
30% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
studeren in het buitenland
We bieden de mogelijkheid in het buitenland te studeren bij een aantal partnerinstituten. Onder onze partners zijn ook een aantal top 100-universiteiten in Europa (oa Duitsland, Groot-Brittannië en Zweden) en in de VS, China, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika. Een periode in het buitenland duurt meestal een semester.
bindend studieadvies
  • minimaal 45 EC in de eerste 12 maanden


Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Je krijgt een positief studieadvies als je minimaal 45 ECTS hebt gehaald (op een totaal van 60 ECTS; de meeste vakken zijn 5 ECTS). Bij een negatief studieadvies (minder dan 45 ECTS) mag je helaas niet doorgaan met de opleiding.
Om ervoor te zorgen dat je precies weet waar je staat, krijg je al in december een voorlopig studieadvies.
Heb je vragen over het bindend studieadvies of over je studievoortgang, neem dan zo snel mogelijk contact op met je studieadviseur.

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2022

aanmelding deadline : 1 mei 2022
wettelijk tarief : € 2209 (€1105 in het eerste jaar)
instellingstarief : € 11717
niet-EU/EER studenten : € 15080

1 september 2023

aanmelding deadline : 1 mei 2023
collegegeld nog niet bekend

toelaatbare profielen
VWO N&Ttoelaatbaar
VWO N&Gaangevuld met wiskunde B + natuurkunde
VWO E&Maangevuld met wiskunde B + natuurkunde
VWO C&Maangevuld met wiskunde B + natuurkunde
toelatingseisen

taaltoets
Een voldoende op je vwo-Engels is aan te bevelen omdat de opleiding Engelstalig is. Indien je tijdens je vooropleiding geen Engelse taalvaardigheid op VWO-niveau hebt gehad, dien je hiervoor een toets af te leggen. Kijk voor de mogelijkheden op: https://www.rug.nl/fse/programme/admissions/bsc/language

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
303kamerhuur in Groningenrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1171totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

114 studenten volgen deze opleiding
26% daarvan is vrouw
43 eerstejaars gestart in 2017
23% daarvan is vrouw
29331 studenten aan de Rijksuniversiteit Groningen
51% daarvan is vrouw
bron: StudieData

studievereniging

Sirius A
SIRIUS A is de officiële studievereniging voor Sterrenkunde. De vereniging is in 2016 opgericht, maar nu al zijn bijna alle studenten (zowel bachelor als master) lid.
Onze vereniging is er dus voor iedereen en verenigt mensen door hun gedeelde enthousiasme voor sterrenkunde. We organiseren onderzoekspresentaties op bachelorniveau, filmavonden, diners met het hele instituut en bordspelavonden. Ook onze excursies naar bedrijven als ASTRON en ESA zijn drukbezocht. SIRIUS A is simpelweg een leuke, nieuwe studievereniging!
FMF - Fysisch-Mathematische Faculteitsvereniging
De FMF is de vereniging voor de bacheloropleidingen Technische Wiskunde, Wiskunde, Technische Natuurkunde, Natuurkunde, Sterrenkunde en alle daarop aansluitende masteropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen.
De vereniging streeft een drietal doelstellingen na. De eerste doelstelling van de vereniging is dat zij wil bijdragen aan de verbreding van de wetenschappelijke vorming van haar leden. Dit gebeurt onder andere door het organiseren van diverse activiteiten op wetenschappelijk gebied, zoals excursies, lezingen en symposia

Op kamers in Groningen

55216studenten studerend
31914studenten woonachtig   
€ 303gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
21 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

aan het woord: studenten en docenten

Grigore-Leon Rațiu
Fascinated by the Universe

My name is Grigore-Leon Rațiu. I grew up in a town on the coast of the Black Sea, Constanța, in Romania. I have always wanted to study Astronomy and Physics.Wait, I'm actually spinning things around: I've always wanted to study Physics, but I have also always been fascinated by the Universe. A natural consequence of being interested in physics. The University of Groningen has given me the opportunity to study both degree programmes simultaneously...
It's nice to bike through, quiet outside of the city center, very clean, and safe!


lees verder ...
Willeke Mulder
Sometimes I can't stop going on about the latest discovery in space

'The stars and the universe have fascinated me since I was a child. There are so many questions, but not always an answer. I like the idea that I might be able to help find some of these answers.Alongside studying I’m also an active member of the study association and a student association, and I help with the Discovery Truck. It’s great to get to know lots of different people...
You learn to manage money, make schedules and, most importantly, to work in a team. I have also benefited from the analytical and logical way of thinking you learn in Astronomy to find the solution to a problem. Whether I’m organizing a members’ weekend or a study excursion, it always comes in handy. I also participate actively in sports, which is a great way to take your mind off things after a busy day and it also keeps your brain fit!’Willeke Mulder


lees verder ...
Pieter van Dokkum
werkzaam als astronomer, professor bij Yale University
Boudewijn Hut
afgestudeerd in 2014 werkzaam als Junior Commissioning Engineer bij Astron
Practical work for hard science

'I've been working as Junior Commissioning Engineer for ASTRON, a radio astronomy institute, for about a year now. I did my final project here as part of my Master's programme in Instrumentation & Informatics, and they offered me a job.This job ties in perfectly with my degree programme, although team meetings and project-based work were new for me. As a Commissioning Engineer my job is to make sure that the systems and equipment are ready for use...
My work involves analysing data from behind my computer, but also taking measurements on location together with the system developers. This combination of concrete and practical work combined with the development of systems for hard science suits me perfectly!’Boudewijn Hut - Junior Commissioning Engineer


lees verder ...

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/2 RUG
Sterrenkunde
star Keuzegids topopleiding 2016
€ 303 gemiddelde kamerhuur
43 eerstejaars
23% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
2/2 Universiteit Leiden
Sterrenkunde
€ 350 gemiddelde kamerhuur
77 eerstejaars
36% vrouw
? uur contacttijd/week
40% Nederlandstalig
60% Engelstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.24.2
inhoud4.14.0
docenten4.23.9
studiefaciliteiten4.13.9
studielast3.73.5
studiebegeleiding3.83.8
De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Sterrenkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen is beoordeeld door 34 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.2 uit 5.

Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Elk jaar blijkt weer dat sterrenkundigen moeiteloos een baan vinden. Je kunt aan de slag als onderzoeker, maar je bent ook aantrekkelijk voor het bedrijfsleven. Onze afgestudeerden werken in binnen- en buitenland. Ongeveer de helft van de masterstudenten gaat na het behalen van het diploma verder met een promotieonderzoek. De andere helft vindt een baan buiten de sterrenkunde: in het bedrijfsleven of in beleidsfuncties. Je kunt ook werken als natuurkundedocent of wetenschapsjournalist!

Onderzoek

Wil je verder in het onderzoek, dan kun je solliciteren naar een 'promotieplaats' bij een instituut in het binnen- of buitenland. Als promovendus doe je vier jaar samen met professoren onderzoek binnen een bepaald gebied. Dit onderzoek sluit je af met een proefschrift, waarna je jezelf doctor mag noemen.

Techniek

Meer geïnteresseerd in de technische kant van sterrenkunde? Dan kun je aan de slag bij bedrijven die hightechtechnieken voor satellieten en telescopen ontwikkelen. Veel van die technieken zijn ook uitstekend bruikbaar in andere vakgebieden. Zo worden technieken die oorspronkelijk zijn ontwikkeld voor telescopen ook in de nieuwste medische scanners toegepast.

Bedrijfsleven

Je vindt sterrenkundigen ook regelmatig bij grote internationale bedrijven, grote en kleine softwarebedrijven, en grote financiële instellingen. Dat lijkt raar, maar dat is het absoluut niet. Als sterrenkundige ben jij in staat complexe rekenmodellen te maken en ingewikkelde berekeningen uit te voeren. Die kennis kunnen bedrijven en organisaties bijvoorbeeld gebruiken om het gevolg van een strategische verandering te berekenen of voor het analyseren van de omzetcijfers.aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
TU DelftAerospace Engineeringgeen aanvullende eisen
TU DelftApplied Physics+ cijfergemiddelde
RUGApplied Physics+ 30 EC pre-master
Universiteit LeidenAstronomy+ aanv. eisen
RUGAstronomygeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenAstronomy and Business Studies+ aanv. eisen
RUGEducatie en Communicatie in de Bètawetenschappen full-time,part-time educational+ aanv. eisen
Universiteit TwenteEducatie en Communicatie in de Bètawetenschappen full-time,part-time+ 6 EC pre-master
RUGEnergy and Environmental Sciencesgeen aanvullende eisen
UUHistory and Philosophy of Science researchgeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenLeraar VHO in Natuurkunde educational+ 60 EC pre-master
Universiteit LeidenLeraar VHO in Wiskunde educational+ 72 EC pre-master
UULeraar VHO natuurkunde full-time,part-time educational+ 60 EC pre-master
UULeraar VHO wiskunde (1 jarig) educational+ 72 EC pre-master
Amsterdam UVALerarenopleiding Natuurkunde educational+ 60 EC pre-master
Amsterdam UVALerarenopleiding Wiskunde part-time educational+ 72 EC pre-master
RUGPhysics+ 15 EC pre-master
Radboud UniversiteitPhysics and Astronomy+ aanv. eisen
Amsterdam UVAAdvanced Matter and Energy Physics+ aanv. eisen
Amsterdam UVAAstronomy and Astrophysicsgeen aanvullende eisen
Amsterdam UVABiophysics and Biophotonics+ aanv. eisen
Amsterdam UVAGravitation, Astro- and Particle Physics Amsterdam+ aanv. eisen
Amsterdam UVATheoretical Physics+ aanv. eisen
TU DelftScience Communication educational+ toelatingsgesprek
TU EindhovenLeraar VHO Natuurkunde educationalgeen aanvullende eisen
TU DelftLeraar VHO Natuurkunde educational+ toelatingsgesprek
TU EindhovenLeraar VHO Wiskunde educational+ 12 EC pre-master
TU DelftLeraar VHO Wiskunde educational+ 12 EC pre-master
TU DelftSustainable Energy Technology (4TU)+ aanv. eisen
RUGWerktuigbouwkunde+ basiskennis
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

adviseur
onderzoeker
technisch innovateur
bron: StudieData

Contact

Ask Our Students!

Like to talk about the programme and student life with someone currently studying Astronomy?

Academic Advisors FSE

For questions regarding the programme

studyscience@rug.nl Studyscience

For general questions for all prospective students

Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite