Wiskunde

Rijksuniversiteit Groningen

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Kun je een economische crisis voorspellen? Hoeveel priemgetallen zitten er in een bepaald interval? Hoe bereken je de limiet van een oneindige rij functiewaarden?

open_in_newwebsite

locatieGroningen
diplomaBSc
typeregulier, 180 EC
start1 september
taalvolledig Engels
opleidingsduur3 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code56980
numerus fixusnee
honoursnee

Wiskundigen houden van moeilijke vragen en modellen, onderbouwd met een theoretische basis. Door de eeuwen heen heeft de wiskunde een belangrijke bijdrage geleverd aan de technologische vooruitgang. Wiskunde is ook van groot belang voor het onderzoek naar belangrijke kwesties, zoals het klimaatprobleem.

Wiskunde op de universiteit is niet hetzelfde als de wiskunde die je op de middelbare school hebt geleerd. Natuurlijk zul je veel herkennen en verder verkennen, maar je ontdekt ook heel nieuwe gebieden, zoals algebra (getaltheorie), dynamische systemen (hoe voorspelbaar is het weer?) en systeemtheorie.

Sommige studenten kiezen voor wiskunde vanwege de veelzijdigheid van het vakgebied. Anderen willen wiskunde graag inzetten voor de samenleving, en gaan het onderzoek in. En sommige studenten vinden het gewoon erg leuk om met abstracte vraagstukken bezig te zijn.

De opleiding Wiskunde (Mathematics) heeft veel overlap met de opleiding Technische Wiskunde (Applied Mathematics) en je kunt tot in het tweede jaar nog overstappen. Wiskunde is meer gericht op abstracte zaken, Technische Wiskunde gaat meer over de wiskunde achter technische toepassingen.

Je maakt in het eerste jaar kennis met de richtingen waarin je je uiteindelijk gaat specialiseren:

  • General Mathematics
  • Statistics and Probability

De bachelor Wiskunde duurt drie jaar. Je sluit je bachelor af met een onderzoeksproject. Al het onderwijs is Engelstalig, want de opleiding is internationaal gericht, met studenten en docenten uit binnen- en buitenland.

Mathematics
Kristel Lok, student of Mathematics

Waarom aan de RUG?

  • In Groningen kun je Wiskunde én Technische Wiskunde studeren.
  • Tot in het tweede jaar kun je nog switchen naar Technische Wiskunde.
  • Wiskunde is een internationale opleiding en dat geeft je een voorsprong bij het begin van je loopbaan.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouw
De opleidingen Mathematics en Applied Mathematics hebben een gedeeld eerste jaar. Zo kun je kennismaken met beide opleidingen en een definitieve keuze maken voor een van beide tot in het tweede jaar. Je volgt vakken die relevant zijn voor beide opleidingen, zoals Calculus en Linear Algebra.
Je maakt kennis met abstracte wiskunde, via vakken als Analysis, en met de verschillende specialisaties binnen de opleidingen Mathematics en Applied Mathematics via vakken als Probability Theory, Scientific Programming, Linear Systems, and First-year Project Mathematics or Applied Mathematics. Daarnaast krijg je een beter beeld van wat Mathematics inhoudt.

In het tweede en derde jaar volg je algemene wiskundevakken en ook vakken die horen bij de specialisatie van jouw keuze. In het algemene deel volg je vakken als Statistics, Group Theory, Partial Differential Equations, Complex Analysis en Numerical Mathematics. Daarnaast volg je vakken die bij je specialisatie horen. Je rondt je bachelor af met een onderzoeksproject.

Getalenteerde studenten kiezen soms voor een tweede opleiding. Een veelvoorkomende combinatie is Mathematics en Physics. Je doet dan ongeveer een jaar langer over je bacheloropleiding. Meer over het programma vind je hier: https://www.rug.nl/ocasys/rug/vak/showpos?opleiding=4569

periode
Linear Systems
Sets and Numbers
Analysis
Calculus 1 & Calculus 2
Electives (e.g. Mechanics and Relativity for Maths, OR Modelling or Introduction to Logic)
Introduction to Graph Theory
Scientific Programming
Linear Algebra 1 & Linear Algebra 2
Probability Theory
First-year Project

specialisaties

specialisatie General Mathematics

In de specialisatie General Mathematics ligt de nadruk op de theoretische aspecten van wiskunde.

Onderwerpen die je al van school kent, zullen verder uitgebreid en verdiept worden. De wiskundige basis van continuïteit, differentiëren en integreren wordt bijvoorbeeld verder uitgelegd, en ook voor functies met meer dan één variabele. Je leert reeksen analyseren en stellingen over hun convergentie bewijzen. Je krijgt ook een introductie tot nieuwe wiskundige gebieden, zoals algebra, getaltheorie, numerieke wiskunde en dynamische systemen.

specialisatie Statistics & Probability

Deze specialisatie richt zich op kennis en toepassing op het gebied van waarschijnlijkheid en statistiek.

Kort gezegd: je leert data analyseren. Je leert bijvoorbeeld de waarschijnlijkheid van een gebeurtenis te berekenen en te schatten, en hoe je een hypothese over deze data test. De data die je gebruikt, komen bijvoorbeeld uit de medische wetenschappen, het bedrijfsleven of de industrie. Het kunnen ook meer maatschappelijke data zijn, zoals verkiezingspolls of –uitslagen.

Je kunt je kennis toepassen op vragen als deze:

Als 10% van de bevolking in de steekproef in een geïndustrialiseerd gebied leeft, en deze mensen meer dan 20% kans hebben op een bepaalde ziekte, wat kun je dan voorspellen over de gezondheid van de gehele bevolking?

Je leert ook hoe je big data moet verwerken en hoe je zoekalgoritmes gebruikt om relevante informatie in grote datasets te vinden.

Onderwijs

taal van onderwijs100% en
onderwijsopzet10% zelfstudie
60% theorie
30% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
studeren in het buitenland
We bieden de mogelijkheid in het buitenland te studeren bij een aantal partnerinstituten. Onder onze partners zijn ook een aantal top 100-universiteiten in Europa (oa Duitsland, Groot-Brittannië en Zweden) en in de VS, China, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika. Een periode in het buitenland duurt meestal 3 tot 6 maanden (15 tot 30 EC).
bindend studieadvies
  • minimaal 45 EC in de eerste 12 maanden


Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Je krijgt een positief studieadvies als je minimaal 45 ECTS hebt gehaald (op een totaal van 60 ECTS; de meeste vakken zijn 5 ECTS). Bij een negatief studieadvies (minder dan 45 ECTS) mag je helaas niet doorgaan met de opleiding.
Om ervoor te zorgen dat je precies weet waar je staat, krijg je al in december een voorlopig studieadvies. Heb je vragen over het bindend studieadvies of over je studievoortgang, neem dan zo snel mogelijk contact op met je studieadviseur.

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2022

aanmelding deadline : 1 mei 2022
wettelijk tarief : € 2209 (€1105 in het eerste jaar)
instellingstarief : € 11717
niet-EU/EER studenten : € 15080

1 september 2023

aanmelding deadline : 1 mei 2023
collegegeld nog niet bekend

toelaatbare profielen
VWO N&Ttoelaatbaar
VWO N&Gaangevuld met wiskunde B
VWO E&Maangevuld met wiskunde B
VWO C&Maangevuld met wiskunde B
toelatingseisen

taaltoets
Een voldoende op je vwo-Engels is aan te bevelen omdat de opleiding Engelstalig is. Indien je tijdens je vooropleiding geen Engelse taalvaardigheid op VWO-niveau hebt gehad, dien je hiervoor een toets af te leggen. Kijk voor de mogelijkheden op: https://www.rug.nl/fse/programme/admissions/bsc/language

inbegrepen in collegegeld
visa/permit

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
303kamerhuur in Groningenrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1171totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

217 studenten volgen deze opleiding
31% daarvan is vrouw
61 eerstejaars gestart in 2017
34% daarvan is vrouw
29331 studenten aan de Rijksuniversiteit Groningen
51% daarvan is vrouw
bron: StudieData

studievereniging

FMF - Fysisch-Mathematische Faculteitsvereniging
De FMF is de vereniging voor de bacheloropleidingen Technische Wiskunde, Wiskunde, Technische Natuurkunde, Natuurkunde, Sterrenkunde en alle daarop aansluitende masteropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen.
De vereniging streeft een drietal doelstellingen na. De eerste doelstelling van de vereniging is dat zij wil bijdragen aan de verbreding van de wetenschappelijke vorming van haar leden. Dit gebeurt onder andere door het organiseren van diverse activiteiten op wetenschappelijk gebied, zoals excursies, lezingen en symposia

Op kamers in Groningen

55216studenten studerend
31914studenten woonachtig   
€ 303gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
21 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

aan het woord: studenten en docenten

Augustin Procopi
Veel vrijheid om m'n tijd zelf in te delen

Al sinds ik klein was, weet ik dat ik wiskunde wil studeren en er ook mijn werk van wil maken. Dat komt door mijn passie om problemen uit de echte wereld te vertalen in wiskundige vragen en ze grondig op te lossen. Ik ben voor mijn bachelor van Moldavië naar Nederland verhuisd, vanwege het moderne Nederlandse onderwijssysteem. En ik heb voor Groningen gekozen vanwege de goede universiteit..

...
Meestal heb ik veel vrijheid om m’n tijd zelf in te delen. Daar heb ik van geleerd om m’n werk meer zelf te organiseren en het geeft me ook het gevoel dat alles goed te doen is, je moet alleen vastberaden zijn en hard werken.
Op het moment werk ik aan mijn bachelorscriptie en ik ben erg blij hoe goed het gaat. In deze scriptie werk ik aan een statistische diepteanalyse van de indicatoren van de Nederlandse huizenmarkt. Deze analyse kan verder gebruikt worden door experts om de erg zorgelijke dynamiek van deze sector op te lossen.
In m’n vrije tijd speel ik graag met mijn kat Keanu of ik besteed tijd aan mijn hobby’s, waaronder tennissen, lezen, vissen, fietsen, skaten en schaken. Afgelopen jaar ben ik een paar keer student-assistent geweest voor de universiteit, waardoor ik ook de andere kant van het onderwijs heb leren kennen.


lees verder ...
Leo Van Kampenhout
Bestuderen van ijskappen

Na mijn studie wilde ik heel graag praktisch aan de slag. Zodoende heb ik twee jaar lang in Capelle a/d IJssel gewerkt als consultant bij Alten, een bedrijf in technische consultancy en engineering. Hier deed ik hoofdzakelijk ontwikkeling van software (Fortran, C++) voor Shell.Dit heb ik met veel plezier gedaan, maar het begon op een gegeven moment weer te kriebelen en ben ik iets nieuws gaan zoeken. Tegenwoordig ben ik promovendus aan de Universiteit Utrecht, waar ik onderzoek doe naar veranderingen in de Groenlandse en Antarctische ijskappen in het recente verleden (1850-nu)...
Verder heb ik één jaar van mijn master doorgebracht in Zürich, Zwitserland. Ik heb daar verschillende interessante dingen geleerd, maar het is tevens een terugkerend gespreksonderwerp geweest bij sollicitatiegesprekken. Het is, vermoed ik, op veel plaatsen een pre als je cv niet helemaal standaard is.


lees verder ...
Vinnie Ko
werkzaam als phd

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/6 RUG
Wiskunde
€ 303 gemiddelde kamerhuur
61 eerstejaars
34% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
2/6 Universiteit Leiden
Wiskunde
star Keuzegids topopleiding 2016  76
€ 350 gemiddelde kamerhuur
40 eerstejaars
32% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
3/6 Radboud Universiteit
Wiskunde
star Keuzegids topopleiding 2018
€ 315 gemiddelde kamerhuur
46 eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
80% Nederlandstalig
4/6 UU
Wiskunde en Toepassingen
€ 336 gemiddelde kamerhuur
67 eerstejaars
29% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
5/6 UU
Wiskunde
€ 336 gemiddelde kamerhuur
67 eerstejaars
29% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
6/6 Amsterdam UVA
Wiskunde
€ 424 gemiddelde kamerhuur
27 eerstejaars
29% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Kijk ook eens naar ..


Kom je er echt niet uit? Zoek hulp bij een studiekeuzeadviseur in jouw buurt.

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel3.94.2
inhoud3.83.9
docenten3.84.0
studiefaciliteiten3.83.8
studielast3.83.7
studiebegeleiding3.43.8
De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Wiskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen is beoordeeld door 56 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 3.9 uit 5.

Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Na afronding van de opleiding Wiskunde kun je veel kanten op, zeker als je daarna een masteropleiding gaat doen. Het bedrijfsleven, wetenschappelijk onderzoek, consultancy, of het onderwijs, zowel in Nederland als in het buitenland. Eigenlijk heb je de banen voor het uitzoeken.

Bedrijfsleven
Na je studie kun je kiezen voor een carrière in het bedrijfsleven. Daar kun je met wiskunde op veel verschillende plekken terecht, van verzekeraar tot organisatieadviesbureau.

Multinationals als Shell, Philips en ABN Amro verwelkomen wiskundigen maar al te graag. Ook het midden- en kleinbedrijf, waaronder ingenieursbureaus, neemt graag wiskundigen aan.

Tijdens je studie leer je logisch na te denken en een redenering op te bouwen. Analyseren wordt je tweede natuur. Dat is een vaardigheid die in het (internationale) bedrijfsleven zeer welkom is. Want je bent in staat om een grote organisatie te ontrafelen, hoofdzaken van bijzaken te onderscheiden en een model te maken waarmee je kunt voorspellen hoe de organisatie zal veranderen door interne of externe invloeden.

Onderzoek
Na je masteropleiding kun je aan de universiteit verder gaan als promovendus. Je doet dan onder begeleiding vier jaar wetenschappelijk onderzoek en schrijft daarover een proefschrift. Je promoveert tot doctor. Onderzoek kun je ook doen bij onderzoeksinstituten, zoals het KNMI of TNO.

Onderwijs
Er is in het middelbaar onderwijs al jaren een grote vraag naar docenten wiskunde. Na de bachelor Wiskunde kun je de master Science Education and Communication volgen. Hierna ben je eerstegraads docent en kun je lesgeven op iedere middelbare school, op elk niveau.
huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 2433gemiddeld bruto maandloon
48%kans op een vaste baan
15%kans op een voltijd baan
75%kans op een baan op niveau
77%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
88%is tevreden over de studiekeuze

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
TU DelftApplied Mathematicsgeen aanvullende eisen
RUGApplied Mathematicsgeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenApplied Mathematics+ aanv. eisen
Amsterdam VUBioinformatics and Systems Biologygeen aanvullende eisen
Amsterdam UVABioinformatics and Systems Biology (joint degree)+ aanv. eisen
Universiteit LeidenBiology+ aanv. eisen
Amsterdam VUBusiness Analytics+ 30 EC pre-master
Tilburg UniversityBusiness Analytics and Operations Research+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitCognitive Neuroscience (research) research+ motivatiebrief
+ toelatingsgesprek
Amsterdam UVAComputational Science+ aanv. eisen
UUComputing Science researchgeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityEconometrics and Mathematical Economics+ aanv. eisen
RUGEducatie en Communicatie in de Bètawetenschappen full-time,part-time educational+ aanv. eisen
RUGEnergy and Environmental Sciencesgeen aanvullende eisen
UUEnergy Science researchgeen aanvullende eisen
HanzeEuropean Master in Renewable Energygeen aanvullende eisen
Amsterdam UVAForensic Science+ aanv. eisen
UUGame and Media Technology research+ aanv. eisen
UUHistory and Philosophy of Science researchgeen aanvullende eisen
TU EindhovenIndustrial and Applied Mathematicsgeen aanvullende eisen
TU DelftIndustrial Ecology+ basiskennis
Amsterdam UVAData Science+ aanv. eisen
Universiteit LeidenLeraar VHO in Wiskunde educational+ 60 EC pre-master
UULeraar VHO wiskunde (1 jarig) educational+ 60 EC pre-master
Amsterdam UVALerarenopleiding Wiskunde educational+ 60 EC pre-master
Amsterdam UVALogic+ aanv. eisen
TU DelftManagement of Technology+ motivatiebrief
UUMathematical Sciences researchgeen aanvullende eisen
Amsterdam VUMathematicsgeen aanvullende eisen
Amsterdam UVAMathematics+ aanv. eisen
RUGMathematicsgeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenMathematics+ aanv. eisen
Universiteit LeidenAlgebra, Geometry and Number Theory+ aanv. eisen
Universiteit LeidenMathematics and Business Studies+ aanv. eisen
Universiteit LeidenMathematics and Education (NL)+ aanv. eisen
Universiteit LeidenMathematics and Science Communication and Society+ aanv. eisen
Tilburg UniversityQuantitative Finance and Actuarial Science+ aanv. eisen
UUScience and Business Management researchgeen aanvullende eisen
TU DelftScience Education and Communication educational+ toelatingsgesprek
UUScience Education and Communication educationalgeen aanvullende eisen
TU EindhovenLeraar VHO O&O educationalgeen aanvullende eisen
TU EindhovenLeraar VHO Wiskunde educationalgeen aanvullende eisen
TU DelftLeraar VHO Wiskunde educational+ toelatingsgesprek
Amsterdam UVAStochastics and Financial Mathematics+ aanv. eisen
RUGWerktuigbouwkunde+ aanv. eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

analist
consultant
docent
functies in de financiële wereld
onderzoeker
bron: StudieData

Contact

Ask Our Students!

Like to talk about the programme and student life with someone currently studying Maths?

studyscience@rug.nl Studyscience

For general questions for all prospective students

Academic Advisors FSE
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite